Ordlysten – om medier, språk og mediespråk

21/08/2008

Blandinavisk forbrødring

Filed under: Uncategorized — Ingeborg Volan @ 13:41

Jeg har sett språket begynne! Er på nordisk nettverksmøte med kolleger i danske Nordisk Journalistcenter og Update, svenske FoJo og flere fra Finland, Åland, Island og Grønland. Mitt første møte med sagaøya og med opphavet til det norske språk. Så dere får tilgi at jeg digregerer fra mediespråk i Norge til generell begeistring over alle de kule uttrykkene jeg kommer over her noen dager.

Men først et kult nytt begrep vi har tatt i bruk for å kommunisere på tvers av nasjonalitetene her – blandinavisk. Fabelaktig begrep som Anders Lange fra NJC var den første til å introdusere for oss her.

Undersøkelser viser at vi nordmenn er bedre til å forstå dansker og svensker enn de er til å forstå oss og hverandre. Finnene er det jo ingen som forstår, med mindre de nedlater seg til å snakke svensk. Følgelig har vi enkelte språkbarrierer å komme over. Løsningen er blandinavisk, dvs at en danske finner på å si «femti» i stedet for «halvtres», en svenske lurer på hva «erhvervsnyheder» er og får «næringsliv» til svar osv. Hurra for den gode blanding!

Reklamer

3 kommentarer »

 1. […] ulike måter. Dermed henger vi også med når det snakkes andre nordiske språk. Nordmenn behersker blandinavisk, som Anders Lange hos Update i Danmark ville sagt det. Og jeg tror dialektbruk hos journalister kan […]

  Tilbakeping av Finn-Erik Vinje krangler med NRK om språk « Ordlysten — 13/01/2009 @ 12:21 | Svar

 2. Litt gammel, men gjennom et pingback kom jeg over denne, og følge at jeg måtte svar:

  Du skriver om finnene «med mindre de nedlater seg til å snakke svensk». Synes det er en ganske tøff påstand. Gjennom mitt virke som Speidersjef i Norges speiderforbund har jeg vært på mange nordiske møter og konferanser. Jeg har også besøkt Finland privat i noen sammenhenger.

  Selv om det i dag undervises i svensk på finske skoler, er det et mindretall av det som har finsk som morsmål som snakker det godt (med mindre de kommer fra de svensktalende områdene). Årsaken er nok blant annet at det nedprioriteres til fordel for engelsk.

  I nordisk speidersammenheng har vi derfor gått over til engelsk som arbeidsspråk når vi må. Kan virke bakvendt, men det går fortere og folk forstår hverandre bedre. Og det må være hovedpoenget. Det finnes en rekke finner i 30-40 årsaldern og yngre som rett og slett kan for dårlig svensk til å gjøre seg forstått. Spørsmålet er da – skal de få være med, eller skal man ignorere dem?!

  Årsaken til nedprioriteringen av svensk i Finland er jeg ikke sikker på. Noe handler nok om at orienteringen i Finland går ut i verden, og ikke til Sverige. At svensk er okkupantspråk har sikkert noe å gjøre med saken også. (Det samme gjelder jo for dansk på Island.)

  Men en liten sidekommentar: På den finske sørkysten står svensk sterkt. Der har mange svensk som morsmål. Var i sommer blant annet i byen Ekenäs litt sør for Helsinki, og der kunne man forutsette at alle snakket svensk i butikkene. Som å være i Sverige. Men rett utenfor byen var man tilbake i «Finland» igjen. En underlig, men morsom opplevelse. Gir også inntrykk av hvordan det er å være språklig minoritet i eget land. De som har svensk som morsmål får lite «gratis».

  Kommentar av Carsten Phil — 13/01/2009 @ 12:41 | Svar

 3. Carsten: God kommentar, og beklager min sleivete formulering. Har full forståelse for at finnene – der hoveddelen språklig tilhører en helt annen familie enn resten av Norden – orienterer seg mer europeisk enn nordisk. Da er engelsk et fornuftig samarbeidsspråk.

  Poenget var vel mest en glede over at vi i de skandinaviske landene kan snakke sammen på tvers av landegrensene og språkgrensene, og det var ikke ment i nedsettende forstand overfor finnene i det hele tatt. Tvert imot hadde vi på denne konferansen med oss fremragende eksponenter for det finlandssvenske også, fra henholdsvis Helsinki/Helsingfors og Åland.

  Morsomt at du har bakgrunn som speidersjef, forresten. Gammel speider sjøl! 🙂

  Kommentar av Ingeborg Volan — 13/01/2009 @ 12:44 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: