Ordlysten – om medier, språk og mediespråk

20/11/2008

Rema 1000-metoden

Filed under: Språk generelt — Ingeborg Volan @ 12:30
Tags: , , , , ,

Jeg er observatør på et IJ-kurs om tekstredigering i dag. Og så fikk jeg lyst til å skrive litt om forenkling av sitater, kanskje under tittelen «Det enkle er ofte det beste». Tusen takk til Rema 1000 for lån av slagord.

Vi journalister blir gjerne overrakt en pressemelding og bedt om å lage en sak eller en notis på grunnlag av den. Altfor ofte bruker vi da «klipp og lim»-metoden, vi tar hele setninger og avsnitt direkte fra pressemeldingen uten å bearbeide dem. Et eksempel på det finner jeg i denne saken om samisk homofili-kampanje fra Nordlys i dag.

Veldig ofte er pressemeldinger skrevet på passivt og omstendelig norsk. Egentlig akkurat det motsatte av hva vi ønsker oss på trykk, altså. Da gjør vi både oss selv og ikke minst leseren en bjørnetjeneste når vi klipper rett ut av pressemeldingen. Eksempel i midtavsnittet fra Nordlys:

NSR skriver i pressemeldingen at de også foreslår at det aktivt må arbeides for at samiske organisasjoner setter ulike seksuelle legninger på dagsorden, og at det må settes i gang forskning på diskriminering av samiske homofile.

En liten omskriving her ville ikke skade noen, vel? Mitt beskjedne forsøk:

NSR vil få samiske organisasjoner til å diskutere ulike seksuelle legninger. De ønsker også forskning på diskriminering av samiske homofile.

Vi kunne sikkert gjort mer med det avsnittet også, men jeg kuttet greit en linje. Dessuten tror jeg mitt forslag er aktivt der Nordlys-artikkelen er passiv.

Men så var det disse sitatene, da. Norske journalister siterer generelt altfor mye, altfor ofte og altfor langt. Sannsynligvis skyldes dette at sitatstreken gir oss anledning til å beholde meningsinnhold, men ikke sitere ordrett. Engelskspråklige journalister sier at sitattegnet er hellig, sitatet skal være ordrett. Dermed siterer de også mindre.

Uansett – sitatet ble egentlig innført for to formål: Den gode formulering og den klare meningsytring. Til andre ting, for eksempel faktaopplysninger, har vi en fin oppfinnelse som heter indirekte sitat. Et indirekte sitat gir journalisten muligheten til å skrive godt, samtidig som man tilskriver informasjonen til riktig kilde. Kanskje noe å vurdere for sitatene i Nordlys?

La oss se på det første sitatet i artikkelen:

– Homofili er dessverre fortsatt et tabubelagt tema i de samiske samfunn. Vi mener derfor at det er på tide med en holdningskampanje for å øke åpenheten, kunnskapen og toleransen omkring homofili blant samer. Det gir et viktig signal at det er Sametinget som tar initiativ til dette, sier sametingsrepresentant Kirsti Guvsám (NSR).

Her må det være mulig å forenkle. Mitt forsøk:

Homofili er fortsatt et tabubelagt tema i det samiske samfunnet. Mer åpenhet, kunnskap og toleranse rundt homofili er viktig, mener Norske Samers Riksforbund (NSR). De ønsker seg en holdningskampanje fra Sametinget.

– Det gir et viktig signal at det er Sametinget som tar initiativ, sier sametingsrepresentant Kirsti Guvsám (NSR).

Kanskje kan jeg gjøre enda mer med det. Men er det noe viktig meningsinnhold som forsvinner med den omskrivningen jeg har gjort? Hva synes dere?

Reklamer

3 kommentarer »

  1. Eg vil vel meine at eit sitat som ikkje er ordrett ikkje er eit sitat men ei parafrase:-)

    Kommentar av Frank R. Ulvestad — 10/01/2009 @ 19:18 | Svar

  2. .

    Kommentar av Frank R. Ulvestad — 10/01/2009 @ 19:18 | Svar

  3. Frank: Det har du i bunn og grunn rett i. I norsk presse kalles det likevel å sitere en kilde om man ikke er 100% ordrett, men holder seg til meningsinnholdet i det som ble sagt.

    Kommentar av Ingeborg Volan — 11/01/2009 @ 14:34 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: