Ordlysten – om medier, språk og mediespråk

31/03/2009

Nettskriving i Drammens Tidende

Å skrive for nett er noe helt annet enn å skrive for papir. Eller, riktigere: Å redigere for nett er ganske annerledes enn den klassiske redigeringen papiravis-journalister har vært vant til.

De siste månedene har jeg jobbet med nettredaksjonen til Drammens Tidende. Her har vi snakket om hva som kjennetegner nettet som medium. Jeg skal ikke oppsummere alt her, men noen hovedpunkter er dette:

 • Lesere på nett er selektive. Det tar maks et sekund eller to før de har bestemt seg for om de vil klikke på en sak eller ikke. Fang oppmerksomheten deres – fort!
 • Hvis du først har fått dem til å gå inn i saken, er sjansen stor for at de leser mye av teksten. Dette er dokumentert gjennom eyetrack-undersøkelser. At folk ikke leser ordentlig på nett, bare skumleser, er delvis en myte – i alle fall når vi ser på redaksjonelle nettsteder.
 • Vi ser vel så mye på tekst som på bilder. Undersøkelsene er kanskje ikke gode nok når det gjelder bruk av bilder på norske nettsteder (her anbefaler jeg Ove Dalens «Effektiv nettskriving» for utfyllende informasjon), men antyder at gode ord i tittel og ingress kan være mer effektive enn et dårlig bilde.
 • Lesere kommer gjerne inn i saken via «siste nytt»/»mest kommentert»-lister. Andre leser nyheter på mobil, via RSS eller nyhetssøk/søkemotorer. Da ser de kanskje ikke saken med det bildet eller den ingressen du trodde. Gjør tittelen god nok til at de får lyst til å klikke på den.

Vi har redigert masse på dt.no. Og til slutt har vi vedtatt noen retningslinjer for hvordan god nettredigering ser ut i Drammens Tidende. Rino Andersen, sjef for digitale medier i DT, har allerede blogget om retningslinjene – men jeg tar dem med her (med tillatelse fra gjengen i DT):

Vår sjekkliste for innsideartikler innebærer blant annet at

 • tittelen må kunne stå alene,
 • den skal være forståelig – bedre med for lang enn for kort (hvem/hva/hvor/konflikt, subjekt, aktivt verb og/eller ”hva handler denne saken om”),
 • sitat-titler er ulovlige,
 • tittelen skal kunne finnes i et google-søk

For forsiden er det andre regler (finnes ikke via RSS-feeder), som speiles av at

 • tittel, bildet og ingressen skal spille sammen,
 • bilder bør være av ansikter,
 • teksten er viktigere enn bildet. Triggerord først i tittel og ingress.
 • ingressen skal ikke være mer enn en setning.

TENK: Ville du ha klikket på denne saken?

Takk til gjengen i DT Nye Medier – skal bli gøy å følge med på dt.no framover!

Reklamer

7 kommentarer »

 1. […] alle som skriv på nett… Hopp ned til kommentarene … å lese denne artikkelen frå Ordlysten. Drammens Tidene har komme fram til nokre retningslinjer for god nettredigering. Her […]

  Tilbakeping av Anbefalar alle som skriv på nett… « Jazzyhal — 31/03/2009 @ 14:21 | Svar

 2. Jeg har ingen journalistutdanning, men både her og da jeg jobbet for E24 fikk jeg høre at sitat-titler er nei-nei.

  Men hvorfor det egentlig?

  Har aldri fått noen forklaring på det. Er det fordi de som regel kun gir mening sammen med et bilde?

  Kommentar av Ida Aalen — 31/03/2009 @ 16:48 | Svar

 3. Ida: Ja, det stemmer. Uten bildet blir sitattittelen meningsløs. Og i mange tilfeller skjønner man ikke engang om det er personen på bildet som har uttalt seg eller blir omtalt.

  Dessuten er norske journalister ganske fristilt til å gjengi meningsinnhold, ikke sitere direkte, når vi bruker sitatstrek. Derfor har mange kilder opplevd at journalisten legger ord i munnen på dem for å få det til å passe inn i en tittelmal. Det er heller ikke helt heldig.

  Kommentar av Ingeborg Volan — 31/03/2009 @ 17:38 | Svar

 4. […] Ingeborg har oppsummert de siste månedenes felles jobbing med oss i Drammen, både i forhold til titteljobbingen og tenkningen om selve nettskrivning, på sin egen blogg, ordlysten. […]

  Tilbakeping av Avistitler funker ikke på nettet « Rinoandersen’s Blog — 01/04/2009 @ 10:07 | Svar

 5. Finfin oppsummering, Ingeborg!

  Men jeg liker ikke strenge regler. Stemmer dreforfor å advare mot bruk av sitat-titler, framfor å forby dem. I en forsideplugg/forsidetittel kan en sitat-tittel fungere greit. I listetitler er det sjelden heldig. Men aldri si aldri 😉

  Kommentar av Helene Hillestad — 06/04/2009 @ 18:12 | Svar

 6. Helene: Helt enig med deg, det finnes sjelden absolutter. Men for hensikten i DT kan det være formålstjenlig å ha et forbud i alle fall i en periode, sånn at man venner seg til å tenke litt annerledes. Altfor ofte synes jeg sitattittelen blir en krykke – særlig når vi omformulerer det noen har sagt bare for å få det til å passe inn i et malverk.

  Kommentar av Ingeborg Volan — 12/04/2009 @ 11:48 | Svar

 7. […] OG Ingeborg Volan har bloggen ORDlysten fortalt litt om nettskriving. […]

  Tilbakeping av Nett versus papir « Linda Fonda’s Blog — 04/05/2009 @ 11:23 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: